Ylivieskan kirkko
2017
Ylivieskan vanha puukirkko vuodelta 1786 tuhoutui tulipalossa vuonna 2016 ja arkkitehtuurikilpailu uuden kirkon suunnitelman pohjaksi pidettiin seuraavana vuonna.

Kilpailuehdotuksessa kirkkosali ja seurakuntatilat ovat eri rakennuksissa, jolloin niiden yhtäaikainen käyttö olisi joustavaa. Kirkon ja seurakintatilan väliin jää kiilan mallinen kirkkopiha. Se kokoaa uudet rakennukset, sankarihautausmaan ja palaneen kirkon rauniot yhdeksi kokonaisuudeksi. Kirkkopiha on kuin torimainen kohtauspaikka, joka Ylivieskasta vielä puuttuu. Kirkkopihan näkymää hallitsee kellotapuli, joka tulee vanhan kellotornin paikalle.

Kaikki uudet rakennukset ovat puurakenteisia ja verhottu tervatuilla paanuilla, joka on perinteinen kirkkojan kattomateriaali. Paanuja tarvitaan paljon, ja niiden veistäminen talkoilla syventäisi paikkakunnan yhteisöllisyyttä.
Kirkkorakennukseen on matala kynnys mennä rauhoittumaan suoraan ulkoa,. Se ei paljasta koko loistoaan heti ovelta, vaan sisäänkäynti tapahtuu hämärän ja matalan tilan kautta, joka kaartuu kohti salia. Sali on huomattavan korkea ja avara. Sitä hallitsee alttariseinän yläpuolelta korkeuksiin kohoava katto, jonka kautta seurakunnan ylle heijastuu ylävalo. Lasten tila on pari askelmaa lattiatason alpuolella, jolloin seun reunoilla voi istuskella ja lasten tavarat ja kalusteet pysyvät niille varatulla alueella.
Seurakuntatilat ovat mahdollisimman yksinkertaiset, jotta ne muuntuisivat helposti erilaisiin tilaisuuksiin. Aulatilat ovat kaksiosaiset, joten aulan voi ottaa osaksi salia tarpeen vaatiessa.Seurakuntasali avautuu etelään ja pohjoiseen. Pohjoisen puolella on näköyhteys sankarihautausmaalle, rauniokirkolle ja kellotapuliin. Eteläpuolella on yhteys kirkkopuistoon. Lasiovet voi avata suoraan ulos, jos kesätilaisuuksissa halutaan käyttää puistoa tilan jatkeena, esimerkiksi hääjuhlissa.
Kellotapuli tulee vanhan kellotornin paikalle ja kohoaa yhtä korkealle kuin vanha torni. Se palauttaa Ylivieskaan maamerkin entiselle paikalleen. Vanhat kellot voidaan kunnostaa soimaan jälleen vanhalle paikalleen.
2019 © Nemo arkkitehdit
Tehtaankatu 13 B 29
00140, Helsinki
c/o Pallasmaa
Seuraa meitä:
nemo@nemoarkkitehdit.fi
puh. 050 308 4152
Tiedustele: