Habitarematerials 2019
Habitarematerials on messujen aikainen materiaalikirjasto Habitaressa, jossa kävijät pääsevät tutustumaan pintamateriaaleihin ja kokeilemaan eri materiaalien yhdistelmiä projekteihinsa ja hankintoihinsa. Se toteutettiin ensimmäistä kertaa syyskuussa 2019. Konseptin tavoitteena on suunnittelun demokratisoiminen ja materiaalitietouden kasvattaminen tuomalla ammattilaisten jokapäiväinen työkalu messuvieraiden käyttöön.

KÄVIJÄKOKEMUS

Materiaalikirjasto rohkaisee tutustumaan materiaaleihin kaikin aistein ja tekemään omannäköisiään materiaaliyhdistelmiä kollaaseiksi. Kollaasit kuvataan kuvamuistoksi kauniina yhdistelminä sekä ylösalaisin niin, että mallipalan takapuolelle kirjoitettu tuotetieto on kuvassa näkyvillä. Mieleisistään yhdistelmistä kävijä saa näin valmistajien tiedot itselleen hankintoja varten.

Pyysimme messuvieraita myös jakamaan kollaasikuviaan sosiaalisessa mediassa inspiroidakseen muita ja inspiroituakseen itse. Samalla tulemme yhdessä luoneeksi virtuaalisen kollaasikirjaston.

MESSUOSASTO

Suunnittelimme Habitarematerials osaston kokonaan. Vuoden 2019 messuosasto oli rakennettu polykarbonaattikennolevystä. Messuosaston esillepanokalusteet toteutettiin yhteistyössä tapahtumaan osallistuneisen materiaalitoimittajien kanssa heidän materiaaleistaan haastaen tavanomaisia tapoja käyttää kyseistä materiaalia.

ABL Laatat toteuttivat suunnitelmamme kivihyllystä, joka rakentui suurlaatasta ja luonnonkivien leikkaustähteistä. Puulattiavalmistaja Timberwise teetti esillepanohyllyn lattiaparketista suunnitelmiemme mukaan.
Puutuotteita valmistava Siparila teki pilvimäisen lokerikon seinäpaneeleistaan ja komposiittilevyvalmistaja Durat toteutti tarjotinpöydän tekstiileille.

KURATOINTI

Materiaalikirjasto koostui vuonna 2019 pääasiassa 11 suomalaisen ja kansainvälisen yrityksen materiaaleista. Täydensimme kirjastoa materiaali-innovaatioilla, joita tilasimme tapahtumaan eri puolilta maailmaa.

Jokainen materiaalimalli näyttelyssä oli NEMO arkkitehtien valitsema. Kuratointi tapahtui täysin intuitiivisesti ja subjektiivisesti. Tämä on myös tapa jolla kannustamme tekemään omia materiaalikollaaseja.

OHJELMA

Pyysimme jokaisena messupäivänä yhtä kiinnostavaa alan ammattilaista tekemään oman materiaalikollaasinsa. Tarkastelimme yhdessä jokaisen ammattilaisen kanssa heidän kollaasiaan Habitaren päälavalla ja keskustelimme heidän materiaalivalinnoistaan ja suunnittelufilosofiastaan.

Lauantaina moderoimme laajemman paneelikeskustelun siitä, mitä väliä materiaalivalinnoilla ylipäätään on.
2020 © NEMO arkkitehdit Oy
Tehtaankatu 13 B 29
00140, Helsinki
Seuraa meitä:
nemo@nemoarkkitehdit.fi
puh. 050 308 4152
Tiedustele: